sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

Yritysten rekisteritiedot ja julkiset tuet avoimiksi

Näin heinäkuussa riittää hieman aikaa kirjoitteluun, joka onkin jäänyt viimeaikoina vähäiseksi. Ajattelin siis kirjoittaa lyhyesti aiheesta, joka pidempään ollut mielessä. Keskustelu avoimen datan ympärillä tapahtuu pitkälti julkisten avoimien tietovarantojen ympärillä. Yrityspuolella on kuitenkin myös alettu avaamaan dataa johon viittasin aikanaan aiemmassa Suomi Datahub kirjoituksessa.

Avoimuus vaatiikin yrityksissä uudenlaista ajattelua ja toimintamalleja. Tuosta aiheesta täältä: Avoin data, työverkostot ja yhteisölliset työkalut.  

Sen lisäksi että yritykset itse alkavat avaamaan tuottamaansa tietoa, yksi kiinnostava osa-alue yritysten osalta on yritysten rekisteritietojen avaaminen ja tästä hyvä esimerkki on Beta-vaiheessa oleva kansainvälinen http://opencorporates.com/ Esim. Suomen osalta kyseisessä palvelussa ei vielä tietoja ole. Julkisuuslakien puitteissa olisikin tarpeen että mm. PRH ja kaupparekisteri avaisi omat rekisterit avoimesti koneluettavaksi ja helposti saatavaksi yhteiskunnan käyttöön. Muutoin on vaara että alkaa syntymään tällaisia irrallisia tietokantoja ja varastoja joiden tieto tulee todennäköisesti olemaan virheellistä eikä kovin reaaliaikaista. Onkin siis nimenomaan yrityksien oma etu että niiden tiedot olisivat ajantasalla, käytettiin niitä mihin tarkoitukseen ja missä yhteydessä hyvänsä.

Toinen yrityksien osalta erityisen kiinnostava ja tarpeellinen avattavan tiedon osa-alue on julkisten yritystukien TEKES, TEM jne. avaaminen ja saaminen koneluettavaan muotoon. Nämä tiedot kun pystytään yhdistämään yritysten tunnuksella yritysten rekisteritietoihin kuten päättäjät, taloustiedot jne. voidaan tuottaa hyödyllisiä visualisointeja ja tutkimuksia tukirahojen kohdentumisesta/käytöstä ja toisaalta miten tuetut yritykset tuottavat yhteiskuntaan esim. työpaikkoja ja verotuloja.

Onkin mukava huomata että liikehdintä yrityksiä koskevien julkisten tietojen avaamisessa on alkanut. Jäänkin innolla odottelemaan tulevaa syksyä mitä tällä saralla alkaa tapahtumaan.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti